Top
Feiten
Wat is lachgas?


Lachgas behoort, net als sommige andere voor highs gebruikte middelen, tot de anestetica. Dit betekend dat lachgas hoofdzakelijk gebruikt wordt als verdovingsmiddel bij operaties (bijvoorbeeld bij de tandarts).

Daarnaast nemen mensen het voor hun plezier als roesmiddel. Op party’s kon je jaren geleden soms ballonnen gevuld met lachgas kopen. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Echter wordt lachgas nu nog steeds wel gebruikt op feestjes, bijvoorbeeld in een thuissituatie. Lachgas is als gas voor diverse doeleinden in patronen verkrijgbaar. De scheikundige naam voor lachgas is distikstofmonoxide. 


Hoe wordt lachgas gebruikt?

Lachgas wordt ingeademd via een ballon, die opgeblazen is met lachgas. De lachgas komt uit patroon, die via een speciale spuitbus of cracker in de ballon wordt geleegd. Je kunt lachgas niet direct uit de spuitbus of cracker inademen. Je bevriest dan je lippen. Mensen gebruiken lachgas dus altijd via een ballon. Ze doen dit door langzaam in en uit te ademen in de ballon. Van te voren neem je een beetje lucht mee naar binnen. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect merk je enkele minuten en dan zakt het weg.